Pagine

giovedì 7 marzo 2013

Focaccia

Vad är godare än en nybakad focaccia ? passar till allt och är god precis som den är dessutom.

Jag gör en tunnare variant. Men man kan även göra en dubbel sats för en " brödigare" typ som delas på mitten som en dubbelsmörgås. Hemligheten är mosad potatis, färsk rosmarin och en god olivolja.

Ingredienser:
3 dl ljummet vatten
2 kokta mosade potatisar
25g jäst
1msk olivolja
1 tsk salt
vetemjöl, så mycket att den precis släpper bunken  Ev kan man använda en del grahamsmjöl

 olja till pensling, färsk rosmarin och grovt salt

Arbeta ihop degen. Lår jäsa ca en timma och nu kommer det viktiga Häll ut degen på en oljepenslad plåt eller braspanna(eller använd bakpapper) Platta försiktigt ut degen med mjöliga händer (ev strö tunnt med mjöl om degen är mycket kladdig). Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Pensla med olivolja som blandats med lite ljummet vatten, klipp rosmarin och strö grovt salt över och grädda  i 225 grader ca 20 min. Kontrollera att focaccian fått färg och har fast botten. För dubbel sats krävs 30 min gräddning.

En tunn focaccia äts som bröd till mat eller soppa. I den tjockare varianten kan man breda stracchino, rucola och en god skinka eller varför inte mozzarella, tomater och basilica.




Nessun commento:

Posta un commento